fredag den 28. februar 2020

Møde med alle 4 forsamlingshuse




Den 25 februar mødtes repræsentanter for de 4 forsamlingshuse - Granlev, Bøstrup, Houlbjerg og Laurbjerg - i Houlbjeg Forsamlingshus for at snakke om husene deres styrker og udfordringer og om fremtiden.

Det blev til en god lang snak. Vi besluttede ikke som sådan noget, men er alligevel enige om en hel del ting, og debatten og ikke mindst dialogen er sund.
Jeg vælger at lægge referatet her op, så alle kan læse hvad der blev talt om.
Forsamlingshusenes ve og vel er jo noget der vedkommer os alle i større eller mindre grad.
Herunder følger referatet:
  
Nedbryde grænser mellem byerne. Kan vi og skal vi?
Vi skal gøre det for at få liv i forsamlingshusene.
Der er også grænser mellem foreninger i de enkelte byer. De konkurrerer om både deltagere til arrangementer og frivillige. Bestyrelser overalt er svære at få besat posterne i.
I Laurbjerg er der også en interessekonflikt mellem  Hallen, skolen, sognegården og den hvide skole. Alle vil gerne arrangere noget og have liv, men samtidig er Den Hvide Skole og Hallen nødt til at få en forretning til at køre, så udlejninger og arrangementer er med til at give en vis indtjening.
Derved kommer de til at være konkurrenter.
Det er uheldigt. Både fordi det koster kræfter at skulle "kæmpe mod hinanden" eller konkurrere, men også fordi det i sidste ende kan betyde at en eller flere tilbud må lukke.
Det der kunne være diversitet og muligheder bliver til ingenting

Fælles arrangementer på skift
Der er arrangementer, som ikke er oplagt at lægge ud til alle - så som fællesspisning.
Disse og andre mindre lokale arrangementer er vigtige for at få et lokalt tilhørsforhold. Men det kan være svært at få folk til at komme til en anden by "bare for at spise".
Større arrangementer så som oktoberfest, høstfest, fastelavn, juletræsfest, kan man jo lægge ud til husene i et samarbejde, så ikke alle forsøger at holde de samme. De færreste vil deltage i flere oktoberfester.
Successer?
Laurbjerg
Nytårs arrangement i Den Hvide Skole på nytårsaftensdag. Der serveres en sild, flæskesteg øl og en snaps. Sidst var der 120 deltagere og næste år må man lave tilmeldinger.
Julemarked i Den Hvide skole - diverse salg af håndarbejde. Folk kunne købe en stand.
Oktoberfest i Den Hvide Skole - borgerforeningen arrangerer - her kommer der også folk fra andre byer. Måske laves dette om til en sensommerfest i stedet.
Ren by - indsamling af affald i Laurbjerg og Houlbjerg. Kunne dette være en fælles ting, hvor husene "konkurrerede" om indsamling?
I Den Hvide skole er banko pensionistforeningen hver 14 dag - de stiller selv op. Kommunen betaler leje.
Forening kan leje sig ind, og kommunen betaler. Er det en mulighed for en lille indtægtskilde?
Houlbjerg
Juletræsfest i Houlbjerg. Her kommer der også nogle fra nabobyerne.
Houlbjerg holder også sommerfest, italiensk aften og arrangerer dilletant.
Dilletant har som forsøg været vist i andre byer og det har været en succes - i hvert fald i Granslev
Granslev
Banko to gange i Granslev skæres ned pga manglede deltagelse og indtjening, men kunne det annonceres bedre og flere lokale kom, så kunne man da overveje at beholde dem.
Granlev holder Halloween hvert år. Der er ikke så mange og det giver ikke det store overskud, men det er populært hos dem der kommer, og det er sjovt. Kunne det vendes til at være en bedre "forretning" ville det da være dejligt.
Loppemarked hvert andet år er et stort tilløbsstykke hvor folk kommer fra hele egnen.
Bøstrup
Tirsdagsklub i Bøstrup hver tirsdag kl 9 for dem der ikke er arbejdsramt.
Fastelavn som en klassisk fastelavsfest - altså ikke soldaterne - har været holdt med succes.

Økonomi, ideer og fremtiden
Sodavandsdiskotek er en rigtig god ide. Men jorden skal gødes. En enkelt indbydelse er ikke nok. Det kunne gå på omgang så man kunne låne udstyr og trække på folk fra de forskellige byer. Med fælles kørsel kunne de unge fra de andre byer mødes.

Kommunen vil holde arrangement for enlige i Laurbjerg… men det skulle være gratis. Da huset har udgifter hvem skal dække dem? Det er ikke fordi husene ikke vil lave sådanne tiltag, men kræfterne og dækningen af udgifterne skal jo komme et sted fra.

Houlbjerg har succes med teltudlejning /opstilling.
Hjælper man med opstilling af telt, så får dem der hjælper med opstilling ½ af udlejningen. Så er det nemmere at finde frivillige. Man hjælper til at huset tjener lidt penge og man får også selv lidt med hjem.

I Houlbjerg er forsamlingshuset et firma.
Derfor betaler borgerforeningen og andre foreninger hver gang - dog ikke så meget som andre udefra. Selv dilletant har betalt for hver øveaften.
Det gør det svært at lave mindre arrangementer eller klubber så som tirsdagsklubben. De skal betale og så løber det ikke rundt for huset.

Den Hvide Skole er også en forretning. Der er en sund økonomi, med mindre der skal laves større ting så som nye vinduer. Så skal de søge penge.

Bøstrup og Granslev står husene lidt bedre, fordi de også bruger det faste tilskud fra Landsbyrådet.

Så længe vi har udlejninger så tjener vi penge og så løber det rundt. Arrangementer er en ekstra indtægt.
Over tid forsvinder tilskud fra kommunen måske, og hvad gør vi så?
Det kan godt være at kommunen ikke direkte lukker huse, men indirekte kan et hus blive tvunget til at dreje nøglen om, hvis udgifter til vedligehold over længere tid overstiger indtægterne eller hvis der kommer store udgifter.

Når noget skal laves er vi afhængige af frivillige kræfter. Det har Laurbjerg svært ved at gøre, men de lokale erhvervsdrivende betaler i stedet. Så kan de få et møde gratis eller noget i den dur.
I Houlbjerg er de heldige at have mange frivillige, og det er kun materialerne de betaler.

Det er svært at søge fonde. Ingen vil at støtte driften af et forsamlingshus. Det skal være nyt og prangene.

Næste skridt
De 4 huse vil gøre deres for at reklamere for hinandens kommende store arrangementer:
Houlbjerg
Sommerfest
Italiensk aften
Juletræsfest
Laurbjerg
ELRO dage og cykelfræs 30/5
Bøstrup og Granslev har ikke noget før efteråret.

Evt. Ting der blev nævnt men ikke nærmere diskuteret
Indbydelse fra et hus til de andre byer
Kan en direkte invitation fra et hus til de andre få flere med eller flere til at komme?
Fælles transport
Når der er arrangementer kunne det hjælpe meget at man kunne blive kørt/køre sammen.
Hvordan kan det arrangeres og organiseres?
Fælles delebørs
Flere huse har udstyr som kunne gøre os stærkere, hvis man samlet kunne tilbyde disse ting. Telte, gasgrill, popcornmaskine, stole og borde o.s.v. Man kunne også investere i flere ting og dyrere ting, som kunne lånes/lejes af husene.
Distribution af reklame
Når der skal deles papirer rundt, så har hver by sit omdelings system. Kan det eventuelt benyttes til at omdele hinandens reklamemateriale?
Legeplads
Der er lidt hist og her, hvor børn kan lege. Skulle man lave mere fælles indsats på at få mindre men godt og så støtte hinanden i det der er?
Opgaver der samler
Der er taget tiltag til at undersøge et nyt værktøj. Det er digitalt. Man kan oprette opgaver og bryde dem ned i mindree underopgaver. Herefter kan man sætte navne på og invitere folk til at "give et nap med".
Et godt værktøj, men er det måden? Hvad med dem der bestemt ikke er digitale?
Det er et tilbud og det har nogle kæmpe forcer:
  • Man kan kopiere opgaver fra gang til gang, så man ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang.
  • Man får hurtigt en større liste over frivillige og kan nemt nå dem igen. Samtidig ser man, hvad personer helst vil hjælpe med.
  • Hvis flere bruger det kan man sende invitationer til hinanden og høre om der er nogle frivillige fra andre byer der vil hjælpe.
Økonomien i det er at det koster en licens. Favrskov4ren er ved at undersøge værktøjet og hvis det kan betales, så vil Favrskov4ren betale for værktøjet og forære det til foreninger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar